Založ si blog

Aký je rozdiel medzi cievkou a kondenzátorom

Kondenzátor vyhladzuje napätie a cievka vyhladzuje prúd. Túto vetu počúvame stále. Vysvetlenie dostávame len pomocou vzorcov. Vieme, čo sa v skutočnosti v týchto elektronických súčiastkach deje a prečo je to tak? Pokúsim sa to čo najjednoduchšie vysvetliť.

Kondenzátor

Ak je kondenzátor vybitý, predstavme si ho, ako nádobu v ktorej je vákuum. Čím ma kondenzátor väčšiu kapacitu, tým väčšiu energiu dokáže uskladniť.

Keď na kondenzátor pripojíme zdroj, začne do neho pretekať maximálny prúd, aký dokáže náš zdroj dodať. Napätie na kondenzátore je nulové.

Kondenzátor sa začne pomaly nabíjať. Prúd začne klesať a napätie sa začne zvyšovať. Keď je kondenzátor nabitý, napätie je na ňom maximálne a prúd je teoretický nulový. Pri kondenzátore prúd predbieha napätie.

Kondenzátor je ako batéria, ktorá uchováva energiu. Najčastejšie sa používa na krátkodobé uskladnenie energie, napríklad pri časových spínačoch, alebo na vyhladzovanie napätia pri zdrojoch.

Cievka

Cievku si tiež môžme predstaviť ako zásobáreň energie. Energia v cievke sa uchováva v jej magnetickom poli. Čím má cievka väčšiu indukčnosť, tým väčšiu energiu dokáže uskladniť.

Keď na cievku pripojíme zdroj, na cievke sa objaví napätie zdroja. Potom začne cievkou pretekať prúd, okolo cievky sa začne vytvárať magnetické pole, ktoré slúži ako zásoba energie.

Preto pri cievke predbieha napätie prúd. Ak odpojíme z cievky zdroj napájania, cievka bude naďalej dodávať prúd, kým nezanikne jej magnetické pole.

Preto cievka vyhladzuje prúd. Čím je indukčnosť cievky väčšia, tým cievka dokáže dodať väčší prúd.

Cievka sa používa na vyhladzovanie prúdu. Napríklad pri zváračkách sa používa aj spätná dióda, cez ktorú sa cievka vybíja. Pri zváraní sa tým zabezpečí čo najdlhšie držanie elektrického oblúku.

 

Naozaj žijeme v 21. storočí?

13.12.2019

Mal som 6 rokov. Išiel som s mamou okolo zaujímavej budovy a opýtal som sa, kto v tej budove býva. Zaujala ma aj zaujímavá anténa. Odpoveď mojej mami bola nasledovná: V tejto budove nikto nebýva, ale ľudia sa tam chodia modliť, vzdávať úctu bytosti, ktorú si vymysleli a prosia ju o ochranu pred všetkým zlým. A ta anténa je kríž, ktorý symbolizuje utrpenie. [...]

Výborný biznis? Neverím

14.01.2019

Posledné dva roky mám každý deň niekoľko telefonátov, ktoré mi komplikujú život. Človeka to dosť otravuje. Hlavne ak šoféruje, odstaví auto, volá späť a nedá sa dovolať. Keďže podnikám, dvíham všetky prichádzajúce hovory. A volám aj späť. V telefóne sa ozve mladý hlas: „Dobrý deň, sme firma, ktorá sa zaoberá investovaním peňazí…“ A [...]

Dotáciou občan neušetrí

04.02.2017

Pozeral som televízne noviny a odrazu som tam zbadal ľudí, ktorí vyzerali ako zmoknuté kurence a nechápali, prečo ľudia nevyužívajú dotáciu na zateplenie rodinného domu, keď je taká výhodná. Dokonca ju zvýšili z 30 na 40 percent a stále nič. Chúďatka, kšeft im nevyšiel. Naša vláda stále nechce pochopiť, že občania slovenskej republiky nie sú sprostí. Aj keď [...]

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 79008x
Priemerná čítanosť článkov: 7183x

Autor blogu

Kategórie