Dotáciou občan neušetrí

4. februára 2017, Michal Imre, Nezaradené

Pozeral som televízne noviny a odrazu som tam zbadal ľudí, ktorí vyzerali ako zmoknuté kurence a nechápali, prečo ľudia nevyužívajú dotáciu na zateplenie rodinného domu, keď je taká výhodná. Dokonca ju zvýšili z 30 na 40 percent a stále nič. Chúďatka, kšeft im nevyšiel.

Naša vláda stále nechce pochopiť, že občania slovenskej republiky nie sú sprostí. Aj keď naše školstvo upadá, stále vedia počítať.

 

Predstavme si dom s plošným obsahom vonkajších stien 300 m2. Potrebujeme ho zatepliť. Zistíme si najnižšiu cenu. Ak má niekto blízko do Poľska, má to o 30 percent lacnejšie. Zistíme si cenu lepidla, sieťky, polystyrénu, kotviacich skrutiek, farby štuku a doplnkov. Celkové náklady na zateplenie bez práce vychádzajú 2500 €. Náklady na materiál v prepočte vychádzajú 8,3 €/ m2

 

Problém je ten, že ak chce občan získať dotáciu, musí mu dom zatepliť certifikovaná firma. Cena zateplenia certifikovanou firmou sa pohybuje od 30 € do 48 € za m2.

Zateplenie rodinného domu 300 m2 u certifikovanej firmy vychádza minimálne na 9 000 €

Okrem toho je tu riziko, že nesplní všetky podmienky a príspevok 30 percent nedostane.

Takže 30 percent z 9 000 € je 2 700 €.

Človek aj tak musí doplatiť 6 300 € + ďalšie výdavky spojené so žiadosťou.

Ak mu príspevok neschvália tak zaplatí 9 000 €

 

Takže si to zhrňme:

Človek svojpomocne zaplatí za zateplenie domu 2 500 €/300m2

Ak si požiada o príspevok a dá to spraviť certifikovanej firme zaplatí 6 300 €/300m2 + energetický certifikát a podobne, takže sa cena ešte môže vyšplhať. A stále je tu riziko, že mu dotáciu neschvália.

 

Otázka znie, komu je táto dotácia určená, súkromnej osobe alebo firme, aby si mohla dvihnúť cenu?

 

Znovu to zhrniem

 

Ak by príspevok nebol, museli by znížiť cenu, ináč by sa na trhu neudržali.

Teraz vidíme kde skončil štátny príspevok na zateplenie.

 

Domy zatepľujú zvyčajne ľudia, ktorí bývajú na dedine a všetky práce okolo domu si vykonávajú sami. Za 9 000 € dokáže človek na dedine zatepliť 3 domy nie jeden.

Čo tak poskytnúť príspevok ľudom, ktorí si dom zatepľujú svojpomocne, alebo ho dajú zatepliť obyčajným živnostníkom. Prečo stále štát podporuje len veľké firmy a dohadzuje im kšefty na úkor občanov. Štátne dotácie sú predsa z našich daní!?