Založ si blog

Ako obísť imobilizér v aute bez použitia počítača

V rôznych debatách som si prečítal, že ukradnúť auto je jednoduché: „Zlodej vojde do auta, zapojí počítač, odstráni imobilizér a auto je jeho.“ Je to naozaj také jednoduché, alebo najväčšou prekážkou pre moderného zlodeja bude starý osvedčený zámok volantu.

Potrebuje zlodej ku krádeži moderného auta počítač? Odpoveď je veľmi jednoduchá: nie,  počítač nepotrebuje. Zabezpečovací systém v aute navrhoval pravdepodobne jeden človek a rozmiestnenie komponentov v aute druhý, ktorého funkcia jednotlivých komponentov nezaujíma, lebo on riešil svoj problém a tak vzniklo slabé miesto.

Aj keď automobilky vkladajú mnoho peňazí na zdokonalenie zabezpečovacích systémov,  autá sa stále kradnú. Niekde asi vznikla chyba. Autá sa vyrábajú sériovo a zabezpečovací systém, ktorý si môže zlodej do detailov naštudovať, sa už zabezpečovacím systémom nazvať nedá.

Vrátim sa zase k spomínanému  imobilizéru. Rozmýšľal niekto, kde je ukrytý imobilizér? Je ukrytý priamo v riadiacej jednotke motora. A kde máme riadiacu jednotku motora? Napríklad v niektorých luxusných autách je riadiaca jednotka ukrytá priamo pod kapotou s výborným prístupom.

Myslíte si, že bude zlodej auta odstraňovať imobilizer? Preprogramuje procesor v riadiacej jednotke? Asi nie. Zlodej rozmýšľa logicky a na takéto operácie potrebuje čas, a ten nemá. Načo by nosil notebook s diagnostiku. Načo sa bude hrať v aute s odstránením imobilizéra, alebo prepálením softvéru na riadiacej jednotke.

Stačí, keď k danému autu príde s riadiacou jednotkou aj s kľúčom z takého istého auta, ako ide kradnúť. Potom už len stačí otvoriť auto, otvoriť kapotu, vybrať pôvodnú riadiacu jednotku a nahradiť tou, ktorú si priniesol, … a auto je jeho! Je pravda, že v niektorých systémoch na niektorých autách je potrebné nastaviť napríklad čísla vstrekov a podobne, ale to je už detail. Pri napojení riadiacej jednotky z auta s rovnakou konfiguráciou je zvyčajne auto pojazdné aj bez týchto nastavení.

Máme rôzne zabezpečovacie systémy. Pomôžu nám? Alebo sú to len vyhodené peniaze? Myslím si, že do určitej miery aj áno,  ak sa nevyrábajú sériovo. Lebo každá sériová vec má svoju slabinu.  Ako aj napríklad imobilizér v aute. Ktorý, keď nefunguje, narobí zákazníkovi hromadu problémov a keď funguje, auto pred zlodejom aj tak neochráni.

V niektorých autách je to premyslené lepšie. V nich, kým sa človek dostane k riadiacej jednotke, trošku ponadáva, ale ani to nie je neprekonateľné. A ktoré značky sa kradnú najviac a najľahšie? Kde majú uložené riadiace jednotky? Je to téma na zamyslenie. Možno ani nie pre bežných spotrebiteľov, ale skôr pre výrobcu automobilov.

Keďže na zabezpečovacie systémy, ktoré sú sériovo vyrábané, sa spoľahnúť nemôžeme, je najlepšie, ak si zabezpečenie auta pred zlodejmi dáme urobiť na zákazku, alebo si ho urobíme sami. Tak pripravíme zlodejovi prekvapenie.

Existuje ešte jedná možnosť, kúpiť si auto, o ktoré zlodeji nemajú záujem.

Naozaj žijeme v 21. storočí?

13.12.2019

Mal som 6 rokov. Išiel som s mamou okolo zaujímavej budovy a opýtal som sa, kto v tej budove býva. Zaujala ma aj zaujímavá anténa. Odpoveď mojej mami bola nasledovná: V tejto budove nikto nebýva, ale ľudia sa tam chodia modliť, vzdávať úctu bytosti, ktorú si vymysleli a prosia ju o ochranu pred všetkým zlým. A ta anténa je kríž, ktorý symbolizuje utrpenie. [...]

Výborný biznis? Neverím

14.01.2019

Posledné dva roky mám každý deň niekoľko telefonátov, ktoré mi komplikujú život. Človeka to dosť otravuje. Hlavne ak šoféruje, odstaví auto, volá späť a nedá sa dovolať. Keďže podnikám, dvíham všetky prichádzajúce hovory. A volám aj späť. V telefóne sa ozve mladý hlas: „Dobrý deň, sme firma, ktorá sa zaoberá investovaním peňazí…“ A [...]

Dotáciou občan neušetrí

04.02.2017

Pozeral som televízne noviny a odrazu som tam zbadal ľudí, ktorí vyzerali ako zmoknuté kurence a nechápali, prečo ľudia nevyužívajú dotáciu na zateplenie rodinného domu, keď je taká výhodná. Dokonca ju zvýšili z 30 na 40 percent a stále nič. Chúďatka, kšeft im nevyšiel. Naša vláda stále nechce pochopiť, že občania slovenskej republiky nie sú sprostí. Aj keď [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 78987x
Priemerná čítanosť článkov: 7181x

Autor blogu

Kategórie