Založ si blog

Fyzikálne zákony platia aj pri kúrení

Pred niekoľkými rokmi ma zaujala reklama, o ktorej často premýšľam. „Najlacnejšie kúrenie = elektrické kúrenie. Je to naozaj tak? Oplatí sa ľudom, ktorí majú prípojku na plyn, kúriť elektrinou?

Na ohriatie miestnosti potrebujeme určité množstvo energie. Veľa dílerov, ktorí ponúkajú elektrické kúrenie, presviedča ľudí, že elektrický kotol alebo výhrevné fólie sú oveľa účinnejšie, ako plynový kotol. Preto je elektrické kúrenie také úsporné.

Položím si na začiatku veľmi zaujímavú a jednoduchú otázku. Akú účinnosť musí mať elektrický kotol, aby mohol konkurovať najlacnejšiemu plynovému kotlu. Dá sa vôbec taký elektrický kotol vyrobiť?

Cena elektrickej energie je 0,12 € / kWh

Cena plynu je 0,0418 € / kWh

Najlacnejší plynový kotol má účinnosť okolo 90 %

Najlacnejší elektrický kotol má účinnosť okolo 98 %

Potreboval som vykurovať dielnu. Rozhodol som sa experimentovať a vyskúšal som elektrické kúrenie v jednej miestnosti s rozlohou 5 x 4 x 3 metre = 60 m3.

Zašiel som do predajne, kde predávajú vykurovacie fólie. Fólie majú skoro 100% účinnosť, lebo je to priamy výhrev. Začal som sa informovať, aký výkon potrebujem na miestnosť, ktorá má 60 m3. „Na každý meter kubický sa berie minimálne 30 až 50 W“ informoval ma predavač. Z toho som usúdil, že potrebujem fóliu s výkonom minimálne 1800 W.

Keď som si predstavil taký veľký výkon, napadla mi otázka: Aký permanentný výkon bude kúrenie odoberať zo siete, aby som v dielni dosiahol teplotu 20°C Predávajúci sa zamyslel, že takúto otázku mu ešte nikto nepoložil. Po chvíli premýšľania mi povedal, že z praxe vie, že okolo 1200W.

Počítajme 1,2 kW x 24 hodín je 28,8 kW denne. Za 30 dní to vychádza 864 kW

To znamená, že za mesiac zaplatím za výhrev miestnosti, ktorá má objem 60 m3, elektrickou fóliou, ktorá má 100% účinnosť 103,68 €

Čo tak vykurovať celý dom 500 m3 elektrinou 10 kW na hodinu, 240 kW za 24 h a 7200 kW za mesiac. Mesačne by ma elektrické kúrenie stálo 864 €. Kúrim 6 mesiacov v roku a zaplatil by som 5184 €. Je pravda že pri väčšom odbere elektriny by bola cena nižšia, ale aj tak je to veľa.

Aj napriek tomu som sa rozhodol urobiť pokus. Kúpil som si fóliu. Kúpil som jej také množstvo, aby mala výkon 1 kW. Dal som ju pod plávajúcu podlahu a skúšal. Fólia brala 1kW permanentne.  Pri tomto výkone som nedokázal dosiahnuť teplotu v miestnosti nad 20°C. Nakoniec, po teoretickom výpočte a overení si v praxi, som prišiel na to, že reklama je reklama a fyzikálne zákony sú fyzikálne zákony a tie stále platia.

Je pravda, že pri väčšom odbere elektriny je elektrina lacnejšia. Ale aj tak je to veľká suma.

Po tomto prepočte som sa rozhodol kúriť plynom. Z praxe mi vyšlo, že na m3 v mojom dome potrebujem permanentne 20 W. V mojom prípade je to 10 kW za hodinu, 240 kW za 24h a 7200 kW za mesiac. V dome mám 22°C. Mesačne za plyn zaplatím cca 300,96 €. Kúrim 6 mesiacov. Z toho vyplýva, že ročne za kúrenie zaplatím okolo 1800 €.

Pripomeňme si:

Na vykurovanie miestnosti s objemom 500m3 potrebujeme 7200kW energie.

  • Za plyn zaplatím 300,96 €
  • Za elektrinu zaplatím 864 €

Odpoveď na otázku, aký musí byť elektrický kotol účinný, aby mohol konkurovať plynovému: Elektrický kotol musí mať účinnosť 287 % a taký sa vyrobiť nedá.

Elektrické rozvody v dome nie sú dimenzované na taký typ kúrenia, čo je problém. Vezmime si situáciu, že permanentne zo siete odoberáme 10 kW. Ak tento výkon rozdelíme medzi 3 fázy, je to 3,3 kW na fázu. To znamená, že z jednej fázy odoberáme 14 A. Na zásuvky sa zvyčajne používajú 16 A ističe. V stenách sú drôty s prierezom 2,5 mm2. Zapneme rýchlovarnú kanvicu, alebo mikrovlnnú rúru a máme problém.

Ak sa rozhodnete pre nejakú zdanlivo prevratnú technológiu, overte si ju malým experimentom. Mne sa to vyplatilo a nenaletel som.

Naozaj žijeme v 21. storočí?

13.12.2019

Mal som 6 rokov. Išiel som s mamou okolo zaujímavej budovy a opýtal som sa, kto v tej budove býva. Zaujala ma aj zaujímavá anténa. Odpoveď mojej mami bola nasledovná: V tejto budove nikto nebýva, ale ľudia sa tam chodia modliť, vzdávať úctu bytosti, ktorú si vymysleli a prosia ju o ochranu pred všetkým zlým. A ta anténa je kríž, ktorý symbolizuje utrpenie. [...]

Výborný biznis? Neverím

14.01.2019

Posledné dva roky mám každý deň niekoľko telefonátov, ktoré mi komplikujú život. Človeka to dosť otravuje. Hlavne ak šoféruje, odstaví auto, volá späť a nedá sa dovolať. Keďže podnikám, dvíham všetky prichádzajúce hovory. A volám aj späť. V telefóne sa ozve mladý hlas: „Dobrý deň, sme firma, ktorá sa zaoberá investovaním peňazí…“ A [...]

Dotáciou občan neušetrí

04.02.2017

Pozeral som televízne noviny a odrazu som tam zbadal ľudí, ktorí vyzerali ako zmoknuté kurence a nechápali, prečo ľudia nevyužívajú dotáciu na zateplenie rodinného domu, keď je taká výhodná. Dokonca ju zvýšili z 30 na 40 percent a stále nič. Chúďatka, kšeft im nevyšiel. Naša vláda stále nechce pochopiť, že občania slovenskej republiky nie sú sprostí. Aj keď [...]

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 78902x
Priemerná čítanosť článkov: 7173x

Autor blogu

Kategórie