Založ si blog

Prečo nie sú tlakové nádoby v tvare kocky

Predstavme si tlakovú nádobu v tvare kocky. Aký tlak vydrží? Aké sily na ňu pôsobia? Veľmi jednoduché otázky, ale veľmi dôležité. Prečo sú tlakové nádoby tenké a vysoké? Nebolo by výhodnejšie mať nádoby široké a nízke napríklad pri autogéne, aspoň by sa nevyvracali. Pokúsim sa to vysvetliť jednoducho a logicky.

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá. Dôležitá je plocha, na ktorú tlak pôsobí. Ak zvýšime v nádobe tlak, plyn alebo kvapalina sa začne rozpínať. Je to ako hydraulický piest. Čím je väčšia plocha, na ktorú tlak pôsobí, tým je potrebná väčšia sila na udržanie steny nádoby. Pri okrúhlych nádobách tlačí plyn rovnomerne na stenu a plášť nádoby sa začne rovnomerne rozťahovať.

Pri štvorcovej nádobe pôsobí najväčší tlak na jednotlivé steny nádoby. Steny sa nafúknu a všetka sila pôsobí na zvary nádoby, ale už nie v ťahu, ale zvary sa začnú lámať. Keďže plyn sa rozťahuje rovnomerne, zo štvorcovej nádoby sa spraví guľa. Vo vnútri sa nádoba zvariť nedá, lebo sa tam nedostaneme. A čo sa stane z jednostranným zvarom, ak zváranú plochu ohneme? Odlomí sa. Štvorcovú nádobu by sme museli poriadne spevniť, aby vydržala tlak. Preto sa štvorcové nádoby vyrábajú len na atmosférický tlak.

Prečo sú tlakové nádoby vysoké a úzke a nie nízke a široké? Odpoveď je jednoduchá, zase vzniká ten istý problém. Čím na väčšiu plochu pôsobí tlak, tým hrubšiu stenu materiálu potrebujeme. Z ekonomického aj praktického hľadiska (kvôli hmotnosti) je lacnejšie vyrobiť úzku a vysokú tlakovú fľašu.

Uvediem príklad. Vypočítajme si maximálny tlak v dvoch rozdielnych nádobách s rovnakou hrúbkou steny. Jedna nádoba bude mať priemer 20 cm a druhá priemer 50 cm. Hrúbka steny nádoby bude 1 cm.

Pre výpočet maximálneho tlaku v nádobe, alebo výpočet maximálneho tlaku v trubke, platí vzťah:

nadoba 1Rm – Pevnosť ťahu materiálu pri oceli je 300 až 1500N/mm2, záleží od druhu

s – hrúbka steny nádoby

d – priemer nádoby

 

Nádoba č. 1

Rm – 300N/mm2

s – 1 cm = 10 mm

d – 20 cm = 200 mm

nadoba 2Pre nádobu, ktorá ma priemer dna 20 cm a hrúbku steny 1 cm je kritický tlak 315, 78 atmosféry. Za predpokladu, že jej stena je spravená z materiálu, ktorý má pevnosť v ťahu 300N/mm2

 

Nádoba č. 2

Rm – 300N/mm2

s – 1 cm = 10 mm

d – 50 cm = 500 mm

nadoba 3

Pre nádobu, ktorá ma priemer dna 50 cm a hrúbku steny 1 cm je kritický tlak 122, 45 atmosféry. Za predpokladu, že jej stena je spravená z materiálu, ktorý má pevnosť v ťahu 300N/mm2

Predtým, ako začnete vyrábať tlakovú nádobu, vypočítajte si hrúbku jej steny. Lebo zdanlivo 1 cm hrubá oceľová stena nie je až taká silná, ako sa zdá. Najčastejšie slova pred úrazom sú: „Šak to muši vitrimac, šak co še može stac? Ta ne?“ (To musí vydržať, veď čo sa môže stať? Čí?), povedal jeden môj kamarát, keď experimentoval a chcel použiť 6 mm hrubú medenú trubku s jednomilimetrovou stenou na tlak 200 atmosfér.

Naozaj žijeme v 21. storočí?

13.12.2019

Mal som 6 rokov. Išiel som s mamou okolo zaujímavej budovy a opýtal som sa, kto v tej budove býva. Zaujala ma aj zaujímavá anténa. Odpoveď mojej mami bola nasledovná: V tejto budove nikto nebýva, ale ľudia sa tam chodia modliť, vzdávať úctu bytosti, ktorú si vymysleli a prosia ju o ochranu pred všetkým zlým. A ta anténa je kríž, ktorý symbolizuje utrpenie. [...]

Výborný biznis? Neverím

14.01.2019

Posledné dva roky mám každý deň niekoľko telefonátov, ktoré mi komplikujú život. Človeka to dosť otravuje. Hlavne ak šoféruje, odstaví auto, volá späť a nedá sa dovolať. Keďže podnikám, dvíham všetky prichádzajúce hovory. A volám aj späť. V telefóne sa ozve mladý hlas: „Dobrý deň, sme firma, ktorá sa zaoberá investovaním peňazí…“ A [...]

Dotáciou občan neušetrí

04.02.2017

Pozeral som televízne noviny a odrazu som tam zbadal ľudí, ktorí vyzerali ako zmoknuté kurence a nechápali, prečo ľudia nevyužívajú dotáciu na zateplenie rodinného domu, keď je taká výhodná. Dokonca ju zvýšili z 30 na 40 percent a stále nič. Chúďatka, kšeft im nevyšiel. Naša vláda stále nechce pochopiť, že občania slovenskej republiky nie sú sprostí. Aj keď [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 78843x
Priemerná čítanosť článkov: 7168x

Autor blogu

Kategórie