Založ si blog

Čo vplýva na životnosť LED žiaroviek

Veľa ľudí si žiarovky v aute nahrádza LED diódami. Niekomu už po dvoch dňoch začnú blikať a rýchlo sa zničia. Iní ich majú aj päť rokov a fungujú. Prečo je to tak?

Vysvetlím: LED žiarovky sa vyrábajú z diód, ktoré sú výkonovo na svojej hranici. Zničí ich prúdová špička. Čím máme kvalitnejší prúdový zdroj, tým je životnosť LED diódy dlhšia. Vo väčšine lacných LED žiaroviek je namiesto prúdového zdroja rezistor.

Firmy, ktoré vyrábajú žiarovky z LED diód, uvádzajú životnosť žiarovky podľa životnosti LED diódy uvedenej v katalógovom liste a nedodržia všetky parametre, ktoré sa týkajú obvodového zapojenia diód.

Teoreticky sa predpokladá, že diódy budú napájané konštantným prúdom, ktorý neprekročí údaje v katalógovom liste. Prakticky to vyzerá takto: Do série s diódou sa zapojí rezistor a tým sa napätie rozdelí medzi rezistor a diódu. Keďže odpor v obvode sa zapojením rezistora zväčší, automatický klesne aj prúd, ktorý preteká diódou. Čím je odpor väčší, tým je prúd pretekajúci diódou menší a tým dióda menej svieti a má aj dlhšiu životnosť. Takto je zapojená väčšina lacných LED žiaroviek v aute.

Prúd sa vypočíta pomocou Ohmovho zákona, kde sa dosadí napätie, na aké bude LED dióda pripojená, zvyčajne je to 12 V.

Pri takomto zapojení však môže vzniknúť problém. Prúd, ktorý preteká diódou a rezistorom, závisí od napätia. Ak sa napätie zvýši, zvýši sa aj prúd a LED dióda sa zničí. Takéto zapojenie je možné použiť len v zariadeniach s konštantným napätím.

Teoreticky máme v aute 12 V elektrickú sústavu, prakticky nám napätie v aute kolíše od 11 do 15 voltov (vznikajú všelijaké špičky, napr. pri naštartovaní auta), preto toto zapojenie nie je vhodné použiť.

Najvhodnejšie zapojenie je zapojenie so spätnou väzbou, pri ktorom sa meria výstupný prúd, ktorý je stále konštantný bez ohľadu na to, aké je vstupné napätie. Toto zapojenie sa používa len pri drahých LED diódach, ktoré majú vysoký výkon.

Je tu ešte jedna možnosť. Určite ste sa stretli s diódami, ktoré majú urobený prúdový zdroj tým istým lacným spôsobom a vydržia dlho. Vysvetlenie je jednoduché: idú na polovičný výkon. Ráta sa tam aj so špičkami a pri maximálnej prúdovej špičke nepresiahnu svoj maximálny výkon. Je ťažké takéto žiarovky rozoznať.

 

Naozaj žijeme v 21. storočí?

13.12.2019

Mal som 6 rokov. Išiel som s mamou okolo zaujímavej budovy a opýtal som sa, kto v tej budove býva. Zaujala ma aj zaujímavá anténa. Odpoveď mojej mami bola nasledovná: V tejto budove nikto nebýva, ale ľudia sa tam chodia modliť, vzdávať úctu bytosti, ktorú si vymysleli a prosia ju o ochranu pred všetkým zlým. A ta anténa je kríž, ktorý symbolizuje utrpenie. [...]

Výborný biznis? Neverím

14.01.2019

Posledné dva roky mám každý deň niekoľko telefonátov, ktoré mi komplikujú život. Človeka to dosť otravuje. Hlavne ak šoféruje, odstaví auto, volá späť a nedá sa dovolať. Keďže podnikám, dvíham všetky prichádzajúce hovory. A volám aj späť. V telefóne sa ozve mladý hlas: „Dobrý deň, sme firma, ktorá sa zaoberá investovaním peňazí…“ A [...]

Dotáciou občan neušetrí

04.02.2017

Pozeral som televízne noviny a odrazu som tam zbadal ľudí, ktorí vyzerali ako zmoknuté kurence a nechápali, prečo ľudia nevyužívajú dotáciu na zateplenie rodinného domu, keď je taká výhodná. Dokonca ju zvýšili z 30 na 40 percent a stále nič. Chúďatka, kšeft im nevyšiel. Naša vláda stále nechce pochopiť, že občania slovenskej republiky nie sú sprostí. Aj keď [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 78895x
Priemerná čítanosť článkov: 7172x

Autor blogu

Kategórie